nadasdkeramia.hu | Telefon: 06 28 503 260 /128 | Fax: 06 28 404 717

Magyar (hu) letöltések oldaltérkép

Logo
Tulipános csempe - részlet

Évszázadok folyamán a kerámiaipar fejlődését elsősorban iparművészeti célok ösztönözték. A XIX. és a XX. században az ipari fejlődés a kerámiaipart más feladatok elé állította. A hagyományos kerámiaipar‐ háztartási edény, dísztárgyak, épületkerámia (tégla és burkolóanyagok) – területén tömeggyártásra kellett áttérni. A villamosítás és a vegyipar kialakulása elektromos szigetelők, tűzálló anyagok, kályhacsempék, vegyipari berendezések gyártását tette szükségessé. A lakáskultúra fejlődése az egészségügyi (szaniter) kerámiát igényelte, illetve a modern stílushoz igazodó cserépkályhák építését. Mindezekhez a kályhacsempéket kézműipari jellegű manufaktúrákban állítjuk elő.

A kályhacsempe

Kálhyacsempe

A kályha európai találmány. Az első cserépkályhák az Alpok vidékén, kemencékből alakultak ki a XI. és a XIII. század közötti időben. Ezek falába kerek, bögre alakú edényeket, úgynevezett kályhaszemeket építettek.

A rómaiak által kedvelt bögreboltozatok lehettek a későbbi kályhák előképei. Ezeket a megoldásokat nem csak épületeknél, hanem fazekas és aszaló kemencéknél is alkalmazták. A kályhák szélesebb körű elterjedése a XIII-XIV. században ment végbe, ebből az időből vannak a legkorábbi ábrázolások is. A középkorban jelentős központok alakultak ki a délnémet területeken, a cseh királyság és a középkori Magyarország területén. A „kályha” szavunk kezdetben nem az egész tüzelőberendezést, hanem annak egy csempéjét jelentette. Az írott források ekkor még kemencének nevezik, csak a XVII. században kezdik használni mai jelentése szerint ezt a szót.

Az első csempék pohár alakúak voltak, s a kemencék agyagfalába építették be őket, a hőleadás meggyorsítása érdekében. A csempék alaptípusa keskenyedő fenekű bögrére emlékeztetett, amelyet szájával kifelé fordítva helyeztek a kályha falába. A többi csempe ennek a változata volt, mint a tányér alakú, a négykaréjos szájú és a háromszögletű nyílású bögre. A kályha felületén eleinte ezeket a korongolt csempéket sorban, rendezetten helyezték el. Később a szögletes csempék tették lehetővé a csempék zárt, egymás mellé helyezését a mai értelem szerinti cserépkályha kialakulását. A cserépkályha kezdetben a főúri réteg kényelmét szolgálta, majd a polgárság és végül a parasztság lakóházaiban is elterjedt. Ez a több évszázados folyamat a 19. század végére páratlanul gazdag hazai kályhás hagyományt hozott létre. Ez a hagyomány a múlt század második felében veszni látszott, csak a végén lendült fel újból a csempegyártás, a cserépkályhák és a csempekandallók megnövekedett igényének kielégítésére.

A csempék sokszorosítását eleinte agyaglapokból fa, majd gipszsablonba kézzel préselve végezték. A ma gyártott csempék mennyiségében jelentős, de kivitelében nem a legigényesebb részét gépi sajtolással állítják elő gipszből és fémből készült formákkal.
Az előzőeknél igényesebb gyártás a gipszformába történő öntés, amivel egyenletesebb cserépszerkezet érhető el.

Az oldalon lévő kálhyaképek jogvédettek. Mielőtt fel szeretné használni a képeket saját oldalán, kérem érdeklődjön annak felhasználhatóságáról.
Minden jog fenntartva! © 2009 - ZenX Kft. (utolsó módosítás: 2014.01.27.)